Maak alcoholgebruik in de familie bespreekbaar

Maak alcoholgebruik in de familie bespreekbaar

Verslavingen komen in Nederland in veel verschillende soorten voor. Van roken tot eten en van drugs tot aan gamen. Alcoholverslaving is een vorm van verslaving die in Nederland helaas ook veel voorkomt. In veel verschillende leeftijdscategori√ęn vind je mensen die meer alcohol drinken dan eigenlijk goed voor je is.

Maak het bespreekbaar

Het is voor veel van deze mensen niet eenvoudig om af te komen van deze verslaving. Vaak ziet men zelf niet de ernst van de situatie in, en is staat men niet altijd open voor hulp. Herken jij overmatig alcoholmisbruik bij iemand in jouw familie zoals je vader, moeder, broer of zus? Besef dan dat jij ook wat kan doen. Het bespreekbaar maken van het probleem kan al een eerste stap in de goede richting zijn. Dat maakt de stap naar bijvoorbeeld een hulpverlener in een later stadium wellicht wat makkelijker.

Maak alcoholgebruik in de familie bespreekbaar

Herken overmatig alcoholgebruik

Het drinken van een biertje in het weekend betekent niet meteen op een alcoholverslaving. Toch zijn er een aantal factoren die kunnen duiden op een alcoholverslaving. Een opvallende factor is het vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken van alcohol dan vooraf het plan was. Ook wanneer werk, school of een hobby opgegeven wordt om alcohol te kunnen gebruiken en het blijven gebruiken ondanks het relationele problemen oplevert, kan betekenen dat iemand een alcoholverslaving ziet. Als je dit herkent, trek dan aan de bel. Wijs je dierbaren er op dat er in Nederland voldoende mogelijkheden zijn om (onder begeleiding) van deze verslaving af te komen. Wil iemand er van af komen, schakel hulp in. Echter is deze stap niet voor iedereen erg makkelijk.

Maak alcoholgebruik in de familie bespreekbaar

Deskundige hulp

Op het gebied van alcoholverslaving is in Nederland deskundige hulp te verkrijgen. Hulpverleners op dit gebied gaan namelijk samen met de verslaafde op zoek naar een geschikt behandelplan. De manier van behandelen is bij iedereen anders. De aanpak is namelijk helemaal afhankelijk van de mate van verslaving en tal van andere factoren. Omdat niet alle verslaafde open staan voor dergelijke hulp, is het voor jou als dierbare van belang om hierin te helpen. Laat men beseffen dat je bij een deskundige in goede handen bent. Niemand kijkt je raar aan, maar is alleen maar bezig om jou te helpen. Hoe eerder een verslaafde dat door heeft, hoe eerder de stap naar professionele hulp gezet kan worden.

Liefs Marion

Extra informatie

Gezond zwanger worden, hoe doe je dat?
Stoppen met roken
Het eerste trimester van de zwangerschap

Bronvermelding

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn vadersenmoeders