Longlist BookSpot Gouden Strop bekend

Longlist BookSpot Gouden Strop bekendBen je ook zo gek op lezen? Voor mij betekent een goed boek, pure ‘me-time‘. In het dagelijkse leven gun ik mijzelf er amper de tijd voor, maar in de vakantie begint voor mij het grote genieten, zodra ik een boek in mijn handen heb. Als je mij met een goed boek, in het zonnetje, aan de kant van een zwembad of aan het strand zet, heb je geen kind meer aan mij. Ik dwaal af in de spannende avonturen uit boek, waarvan de beelden automatisch in mijn hoofd verschijnen. Lost in space.

Lastig kiezen

Ik vind het uitzoeken van een goed boek wel wat lastig. Als ik dan in een boekwinkel sta, zie ik zoveel boeken dat ik niet meer weet wat ik moet kiezen. Want wat zijn nou goede boeken? Welke lezen prettig weg en waar moet je je doorheen worstelen? Geen idee. Daarom vind ik dit soort lijstjes altijd handig. Deze titels hebben zich al bewezen, dus het kan je genre niet zijn, maar er moet iets goeds aan deze boeken zijn. Vandaar dat ik deze lijst graag met jullie wil delen. Maar voordat ik dat doe, is het wellicht handig om uit te leggen wat precies ‘De bookspot Gouden Strop’ inhoudt. Had jij er al van gehoord? Ik niet namelijk. Gek, want het bestaat al 33 jaar! Maar ‘De bookspot Gouden Strop’ is dus de prijs voor het beste Nederlandstalige spannendste boek.

lijn vadersenmoeders

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend

lijn vadersenmoeders

De BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. Ook krijgen de genomineerden van de BookSpot Gouden Strop shortlist ieder 1.000 euro. De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne rondom spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60.

Genomineerd voor 2019

Inmiddels is de longlist bekend gemaakt. Op 1 mei wordt de shortlist bekend gemaakt en de winnaars zijn op 29 mei bekend. Net voor de start van de Spannende Boeken Weken (1 t/m 21 juni). De tien genomineerden voor de BookSpot Gouden Strop 2019 zijn:

Kefah Allush, De munt van Judea (Volt)
Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Erfenis (Luitingh-Sijthoff)
Kasper van Beek, Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo)
Jan Van der Cruysse, Bling bling 3 (Angèle)
Chris Houtman, Het negende gebod (Karakter Uitgevers)
Elvin Post, Arizona blues (Ambo|Anthos)
Samantha Stroombergen, De witte kamer (Meulenhoff Boekerij)
Marjolijn Uitzinger, Verloren in Berlijn (De Geus)
Felix Weber, Genadeschot (Meulenhoff Boekerij)
Igor Znidarsic, De uitverkorene (Karakter Uitgevers)

lijn vadersenmoeders

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend

lijn vadersenmoeders

Spannende Boeken Weken 2019

De Spannende Boeken Weken vormen traditiegetrouw de aftrap van Zomerlezen. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks in een thriller of detective. Spanning is het meest gelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

Ik wens jullie in ieder geval heel veel fijn en spannend leesplezier! De kans is groot dat een paar van deze titels in mijn koffer verdwijnen voor de aankomende vakantie. Met een bordje ‘Niet Storen’ naast mijn stoel!

Liefs Marion

Extra informatie

Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is!
Meer boekbesprekingen
Spannende thrillers

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders