Licht in de donkere dagen: zo verlicht je jouw huis op sfeervolle wijze

verlichting

Verlichting is tijdens de donkere winterdagen erg belangrijk. We lopen flink wat daglicht mis gedurende de wintermaanden. Dan is het natuurlijk extra fijn om thuis te komen in een sfeervol verlicht huis waarin je je helemaal thuis kunt voelen. Maar wat zijn de opties op het gebied van verlichting voor in huis? Welke lampen passen goed bij jouw interieurstijl? En hoe creëer je met licht een fijne sfeer? We nemen de opties graag met je door.

Rolgordijnen in huis, de voor- en nadelen

Welke lampen zijn er allemaal?

Hanglampen, vloerlampen, bureaulampen, wandlampen…verlichting komt eigenlijk in alle soorten en maten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze lampen van pib: er gaat een wereld voor je open. Welke lampen het beste bij jouw inrichting passen hangt af van je interieur. Een industriële lamp zal misschien niet volledig tot zijn recht komen in een landelijk interieur. Andersom zal landelijke verlichting ook niet perfect passen bij een strakke, minimalistische stijl. Door staande lampen, wandlampen en hanglampen met elkaar te combineren creëer je in elke hoek sfeervolle verlichting.

Waar zet (of hang) ik mijn lampen?

In de meeste woonkamers zien we dat vooral de eethoek en de zithoek verlicht zijn. Dat zijn inderdaad essentiële plekken om te verlichten, maar je kunt met lampen eigenlijk alle kanten op. Ook hoekjes die niet of nauwelijks gebruikt worden kunnen worden voorzien van een mooie wandlamp of staande lamp. Wil je bijvoorbeeld de aandacht vestigen op een bepaalde muur of een bepaald kunstwerk? Dan is het handig om ook daar voor verlichting te zorgen. Veel verschillende lampen zorgen voor veel sfeer. Houd echter in gedachte dat overdaad schaadt en dat de lampen wel een beetje bij elkaar moeten passen.

verlichting

Welke verlichting past bij mijn interieur?

Zoals we al even lieten vallen is het belangrijk dat de soort lamp ook echt bij je interieur past. Natuurlijk hoeft niet alles perfect op elkaar afgestemd te zijn: het mag ook best wat speelser zijn als je interieur dat toelaat. Of je kiest voor hanglampen, wandlampen of staande lampen hangt af van verschillende factoren. In een kleine woonkamer kun je eerder kiezen voor wandlampen, hanglampen en kleine staande lampen die je kwijt kunt op (bijzet)tafeltjes, een dressoir of lage kastjes. Heb je wat meer ruimte tot je beschikking? Dan kun je wat meer experimenteren met grotere staande lampen.

Welke verlichting is momenteel hip?

Industriële lampen, Scandinavische lampen en landelijke lampen worden momenteel veel verkocht. Deze drie interieurstijlen zien we de afgelopen jaren dan ook veelvuldig terug in televisieprogramma’s die gericht zijn op wonen & interieur. Ook op Pinterest en in woonmagazines komen we bovengenoemde lampen veel tegen. Bij de aanschaf van nieuwe lampen is het raadzaam om enigszins rekening te houden met de huidige trends, maar laat je er vooral niet volledig door leiden. Ga met name uit van je eigen smaak. Jij moet je thuis voelen in je huis, niet de trendwatchers.

Welke kleuren verlichting kies ik?

Verlichting komt in verschillende kleuren. Een mooie lamp komt namelijk nog beter tot zijn recht wanneer er een peertje in zit dat een prachtige kleur licht afgeeft. Zo is er wit licht, maar zijn er ook wat warmere tinten verlichting. Je kunt zelfs kiezen voor bijna oranje kleuren, die veel warmte en sfeer creëren. Houd het niet bij één bepaalde tint verlichting, maar combineer diverse soorten met elkaar voor een sfeervol en gezellig effect. Bureaulampen en verlichting van plekken waar je veel aan het werk bent kunnen beter wat feller zijn. Zo kun je goed zien wat je doet.

Een oude lamp krijgt overigens ook een geheel nieuwe uitstraling door het peertje te vervangen door een exemplaar dat een ietwat andere tint licht afgeeft.

Verlichting rond de kerstdagen

Rond de kerstdagen is verlichting natuurlijk nog belangrijker dan de rest van het jaar. Je komt helemaal in de feeststemming door mooie lichtjes in je kerstboom. Ook kun je een boompje in de tuin van kerstlichtjes voorzien. En wat dacht je van fonkelende lichtjes rond je ramen? Zo kom je zeker in de kerststemming.

Hoe heb jij je huis verlicht? En welke lampen vind jij het mooist? Laat het ons weten in de comments.

liefs Amber

Meer informatie

Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?
Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Let hierop bij het kopen van zonnepanelen
De hype van 2019: De foute kersttrui!
Een opgeruimde woning met een rieten mand
Rolgordijnen in huis, de voor- en nadelen
5 goede redenen om voor rolgordijnen te kiezen.
Hoe gezond is jouw huis?
Winterdipje? Met deze 5 tips kom je de winter door!
Thuis, een veilig gevoel voor het hele gezin!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeeldingen: PIB

lijn vadersenmoeders
BabyBaby