LED-buizen in huis: kan dat?

LED-buizen in huis: kan dat?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze productiviteit met 15 procent toeneemt in ruimtes waar voldoende daglicht binnenkomt. Omdat niet iedereen gezegend is met een huis met veel grote ramen, kan verlichting ook heel veel doen. Je kunt spelen met mooie designlampen, staande lampen, hanglampen en muurlampen. Maar heb je weleens gedacht aan LED-buizen in huis? En kan dat eigenlijk wel? In welke ruimtes komen LED-buizen goed tot hun recht? In dit artikel lees je precies wat een TL buis led aan voordelen in huis heeft.

LED-buizen in de woonkamer?

Van LED TL buizen in de woonkamer word je waarschijnlijk niet heel vrolijk. LED-buizen staan niet echt bekend om het creëren van een warme, huiselijke sfeer in huis. Daarom kun je voor in de woonkamer beter kiezen voor een mooie designlamp met een warme lichtkleur. LED-buizen zijn wel geschikt voor ruimtes waarin je veel aan het werk bent, of waar extra verlichting heel gewenst is.

Wist je dat… De tijd van felle, witte TL buizen intussen ver achter ons ligt? Tegenwoordig koop je LED-buizen in diverse lichtsterktes én kleuren. Je kunt dus ook prima kiezen voor een TL buis met een warmere lichtkleur. Zo creëer je precies de sfeer waar jij je in thuis kunt voelen.

Waar in huis LED-buizen?

LED-buizen in huis ophangen kan desondanks een goed idee zijn. Bijvoorbeeld in een schuur, op zolder, in de garage of zelfs in een tuinhuisje. Heb je een werkruimte of een ruimte waarin je voorwerpen fotografeert? Ook daar komen LED-buizen heel goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte waar niet veel licht binnenkomt, maar waar je wel voedsel fotografeert voor een foodblog. Of een atelier, waarin je goede verlichting nodig hebt omdat je er regelmatig aan het schilderen bent.

Ook als je graag aan auto’s of fietsen sleutelt is het handig om een LED-buis met goede, felle verlichting op te hangen. Zo zie je precies wat je doet. Bovendien wordt een enge (opslag)zolder of kelder direct een stuk minder eng met een TL buis led. Zo hoef je voortaan niet meer bang te zijn als je een mooi flesje wijn uit de kelder moet halen.

lijn vadersenmoeders
LED-buizen in huis: kan dat?
lijn vadersenmoeders

Voordelen LED-buizen

LED-buizen bieden de nodige voordelen. Zeker als je ze ophangt in ruimtes waarin veel licht wenselijk is. LED-buizen zijn duurzaam en gaan behoorlijk lang mee. Ook zijn ze energiezuinig. Je bespaar tot wel 66 procent op de energiekosten als je een led buis gaat vergelijken met een traditionele TL buis. Ook heb je met Tl-verlichting direct een mooi, vol licht zonder flikkering. LED-buizen zijn ook geschikt voor woningen en ruimtes met hoge plafonds. Denk bijvoorbeeld aan een garage of een opslagloods.

Nadelen van LED-buizen?

Natuurlijk kleven er ook een paar nadelen aan LED-buizen. Het grootste nadeel is vooral dat de uitstraling van dit soort verlichting niet erg geschikt is voor in huiselijke ruimtes. In de keuken kom je er misschien nog mee weg als je daar niet ook eet. Anders wordt het al snel een ongezellige boel. Maar in de woonkamer willen de meeste mensen geen LED-buizen zien. In sommige culturen is het overigens heel normaal om TL buizen op te hangen in de leefruimtes. Denk daarbij aan bepaalde landen in het Midden-Oosten. Daar wordt dit soort verlichting gezien als praktisch. Heerlijk eten en gezelligheid met vrienden en familie creëren dan de sfeer wel.

LED-buizen in huis: wel of niet doen?

Als je het zélf mooi vindt, kun je overal waar je wilt een LED-buizen ophangen. Dat het niet gangbaar is, zegt natuurlijk weinig. Dat de buurman het niet mooi vindt hoeft ook geen probleem te zijn. Zelf raad ik niet aan om een LED-buis in de woonkamer of slaapkamer op te hangen (tenzij dit ook een hobbyruimte is, dan wordt het al snel een ander verhaal…). Wil je LED-buizen aanschaffen om bepaalde ruimtes goed te verlichten? Kies dan altijd voor buizen van hoge kwaliteit. Je kunt vaak kiezen uit een gewone LED-buis en de LED-buis Pro. Die laatste heeft een langere levensduur en is geschikt voor plafonds die hoger dan 3 meter zijn.

Veel succes met het uitzoeken van de juist TL verlichting voor in jouw huis!

liefs Amber

Extra informatie

Infrarood panelen: is het iets voor jou?
Schakelmateriaal, wat zijn de trends?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby