Kwaliteitseisen voor de baby

Babyuitzet - Kwaliteitseisen voor je baby

De babyuitzet (van accessoire tot de inrichting van de babykamer) moet – voor de veiligheid van je baby aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben wij hier uiteen gezet.

Blijf intiem met een draagdoek of draagzak baby
De luiervergelijker – voor de beste luieraanbiedingen

Wieg

Een wieg minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 cm breed en 80 cm lang. Een gaatjesbodem is het meest geschikt omdat die het beste ventileert. Er mogen geen scherpe randen of punten aan de wieg zitten, controleer vooral rieten of rotan wiegjes hierop. Een wieg moet stevig staan zodat hij niet kantelt als een ouder kind eraan hangt. Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme geblokkeerd kunnen worden. De bekleding moet stevig vastzitten en bij voorkeur van badstof of katoen zijn, gebruik geen kussenachtige bekleding omdat dit te weinig ventileert. Let op dat het hemeltje niet in de wieg hangt. Een baby kan tussen de 3 en 6 maanden in een wieg slapen. Als je kind zichzelf kan optrekken of kan zitten dan moet de wieg niet meer gebruikt worden. Zitten er spijlen aan de wieg, dan moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn. De wanden moeten goed luchtdoorlatend zijn. Er mogen geen koordjes en andere loshangende dingen in de wieg zitten.

lijn vadersenmoeders
Babyuitzet - Kwaliteitseisen voor je baby
lijn vadersenmoeders

Ledikant

Een ledikant moet minimaal 120 centimeter lang en 60 cm breed zijn. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn en de spijlen moeten doorlopen tot aan de bodem. Is de bodem verstelbaar dan moet de minimale afstand in de laagste stand 60 cm zijn en in de hoogste stand 30 cm. In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen, heeft je kind minder dan 20 cm ruimte in de lengte, dan is het bedje te klein. Als je het ledikant lang wilt gebruiken, koop dan een ledikant waarbij de zijwand geopend kan worden, zodat het kind zelf uit zijn bedje kan stappen. De beste keus is een lattenbodem omdat die het beste ventileert. Een bodem moet stevig zijn en mag niet doorzakken.

Matras

Een matras moet minimaal 8 cm dik zijn, tussen het matras en de bedkanten mag niet meer dan 2 cm ruimte zitten. Een binnenveringsmatras bevat veel lucht, dit is goed voor de ventilatie. Gebruik het liefst een polyethermatras. Om de matras moet een katoenen tijk zitten, gebruik geen plastic hoes in verband met schimmelvorming. Het matras mag niet te zacht zijn.

Commode

Een commode is niet per se nodig, een ander kastje of een werkblad kan prima dienst doen. Let erop dat een commode of werkblad een werkhoogte heeft van 90 cm. Het bovenblad moet minimaal 75 cm breed en 60 cm diep zijn. De zij- en achterkant moeten minimaal een rand van 3 cm hoog hebben.

lijn vadersenmoeders
Babyuitzet - Kwaliteitseisen voor je baby
lijn vadersenmoeders

Flessen

Of je kiest voor een plastic of glazen fles is een persoonlijke keus. Let er wel op dat de fles een gladde binnenwand heeft, anders is het heel moeilijk schoonmaken. Na iedere voeding moet een fles grondig gereinigd worden met een speciale borstel, die dus alleen voor de flessen gebruikt wordt, en heet sop. Spoel de fles grondig na met schoon heet water en laat hem uitlekken op een droge plek. Een keer per dag moet een fles 3 minuten uitgekookt worden.

Spenen

Iedere nieuwe speen moet voor gebruik uitgekookt worden, en tijdens gebruik moet de speen één keer per dag 3 minuten uitgekookt worden. Er zijn ook speciale magnetronsterilisators te koop. Siliconenspenen zijn hittebestendig en kunnen in de afwasmachine, het materiaal is minder poreus dan rubber en zal daardoor minder bacteriën verzamelen. Een speen moet iedere zes weken vervangen worden. Er zijn spenen in dentalvorm en kersvorm. De dentalvorm bevordert de ontwikkeling van de kaak en het gehemelte. De kersspeen is rond en bootst de tepel na. Als een baby aan een bepaalde vorm gewend is zal hij niet makkelijk overstappen naar een andere vorm.

Zwanger? Bestel de gratis babybox!

Bed opmaken

Uit veiligheidsoverwegingen wordt geadviseerd om van een ledikantje de onderste helft op te maken en wel zo dat de baby met de voetjes het voeteneinde kan aanraken en zich niet onder de dekens kan woelen. Deken en laken reiken tot de schouders.

Leg eerst een matrasbeschermer over het matras, dan een zeiltje wat nooit onder het hoofdeinde mag liggen. Vervolgens een onderlaken en ter hoogte van het hoofdje een hydrofiel luier. Maak dan de onderste helft op met een bovenlaken en 1 of 2 dekens. Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed omdat dit te warm is en verstikking kan veroorzaken. Stop de dekentjes ook niet in een dekbedhoes, ook dit is te warm.

Kleding

Je babykleding wassen (40 graden). Geen wasverzachter gebruiken in verband met mogelijk overgevoeligheid.

Liefs Marion

Meer informatie

Vloer in de babykamer – Handige tips voor de babykamer
Baby: Ontwikkeling & verzorging
Hoe maak je een kindvriendelijke badkamer?
Welke kleur voor de baby- of kinderkamer?
Zwanger? Bestel de gratis babybox!
De luiervergelijker – voor de beste luieraanbiedingen
Blijf intiem met een draagdoek of draagzak baby
Zwanger worden & zwangerschap
Oh my goody lanceert mamadagboek en nieuwe collectie planners
De babykamer, wat doe je met de ramen?
Een astmatisch en allergisch kind, hier let je op!
Wat zit er in de luiertas?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby