Inspirerende films voor de leunstoelreiziger

Inspirerende films voor de leunstoelreiziger

Nu op reis gaan voorlopig geen optie meer is en we aan huis geketend zijn, zoeken we naar meer mogelijkheden om ons thuis te vermaken. Je bucketlist afvinken is voorlopig verleden tijd maar uiteraard kan men thuis ook het vakantiegevoel deels beleven door het lezen van een goed boek, een film kijken of een regionaal gerecht te bereiden. Ook je smaakpapillen en reukorgaan kunnen je in luttele seconden duurzaam verplaatsen naar een vakantiebestemming of exotisch oord. Hieronder een bloemlezing van films en gerechten van enkele van onze klanten.

Het Spaanse eiland Formentera

Wie de drukte van Ibiza wil ontsnappen, zal zich op het eiland Formentera thuisvoelen. Het kleine eiland met de azuurblauwe zee en witte stranden is een oase van rust in vergelijking met het drukke Ibiza. Wil je even wegzwijmelen in dit idyllische bestemming, kijk dan naar de Spaanse film ‘Lucía y el sexo’ uit 2001 van regisseur Julio Médem of naar ‘Formentera Lady’ van Pau Durà uit 2018. Een zeer karakteristiek gerecht van het eiland is de boerensalade ‘Ensalada Payesa’. Voor het recept klik hier voor de gastronomie folder.

Inspirerende films voor de leunstoelreiziger

Düsseldorf

Met een enorme aanbod aan musea, galerieën, winkels, architectuur, fietspaden, parken en een levendige uitgaanswijken is Düsseldorf zeker een aantrekkelijke dichtbij stedentrip. De spannende Netflix thrillerserie ‘Paranoid’ uit 2016 speelt grotendeels in Düsseldorf en de stad figureert ook in de film ‘Cloud Atlas’ van regisseur Tom Tykwer uit 2012 met Halle Berry en Tom Hanks. Veel detectives van de Düsseldorfse schrijver Horst Eckert spelen in zijn stad. Een typisch lokaal gerecht proeven, zet dan je tanden in een ‘Rheinischer Sauerbraten’, een stoofpotgerecht van rundvlees. Klik hier hoe het gerecht te bereiden.

Slovenië

De actiefilm ‘Death Train’ – ook bekend onder de naam Detonator – uit 1993 heeft Pierce Brosnan in de hoofdrol en is geregisseerd door David Jackson is gefilm in Slovenië en Kroatië. De ‘Kronieken van Narnia : Prins Caspian’ is een film uit 2008 onder regie van Andrew Adamson. Deze Disney film is deels geschoten in de Soca vallei waar de Soca rivier met prachtig helder water door stroomt. Zoetekauwen likken hun vingers af bij ‘potica’ – het populairste gebakje in Slovenië met onder meer walnoten. Klik hier voor een recept.

Inspirerende films voor de leunstoelreiziger

Finland

Een mooie natuurfilm is ‘Aïlo het dappere rendier’ van regisseur Guillaume Maidatchevsky waar een baby rendier door het landschap van Lapland gevolgd wordt. De winter- en landschap scenes van David Lean’s klassieker ‘Doctor Zhivago’ zijn geschoten in Joensuu in Finland en Helsinki werd onder meer als filmset gebruikt in Warren Beatty’s Reds en Michael Apteds thriller ‘Gorky Park’ uit 1983.
Klik hier voor meer info over Finse gerechten.

CATA – Midden Amerika

Ook veel grote filmproducties en internationale series zijn opgenomen in Centaal-Amerikaanse landen. De Spaanse Netflix serie La Casa de Papel is deels opgenomen in Panama en wel op de mooie San Blas eilanden archipel, ook bekend onder de naam Guna Yala.

Een klassieker van Steven Spielberg – de dinorsaurus film Jurassic Park (1993) – speelt gedeeltijk op een ficitef eiland dat in het boek van Michael Crichton Isla Nubar genoemd wordt. In werkelijkheid vonden deze opnamen plaats op het onbewoonde eiland Isla del Coco ten west van Costa Rica.

De Amerikaanse sciencefiction film ‘After Earth’ van James Lassiter met in de hoofdrol Will Smith is deels opgenomen in het dorpje La Fortuna en de Arenal vulkaan, gelegen in de jungle van Costa Rica.

Wie heeft het niet gezien? De trilogie van ‘The Godfather’ van Francis Coppola, deel twee is gedeeltelijk in de Dominicaanse Repbliek opgenomen. In het boek speelt dat gedeelte zich af op Cuba maar dat was uiteraard niet toegangelijk voor een Amerikaans productieteam dus werd uitgeweken naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, in 1990 in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen. Het eiland was ook de filmlocatie voor ‘Fast & Furious 4’.

Guatemala schittert in films als ‘The New Adventures of Tarzan’ (1935 – Edward Kull) en de provincie Izabal fungeert als filmset voor ‘Terminator: Dark Fate’ (2019 – Tim Miller).

De tropische eilandengroep Roatán voor de kust van Honduras zijn net een ansichtkaart en dat is wellicht de reden geweest voor de regisseur Juan Carlos Franconi van ‘Un lugar en el Caribe’ om dit stukje paradijs op aarde te benutten om scenes op te nemen.

Liefs Marion

Extra informatie

Een bijzondere plek bij Venlo: Hotel Maashof
Neem een kijkje achter de schermen bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn
Het Domein van de Grotten van Han – avontuurlijk en uniek!
Zell am See in Oostenrijk
Vakantienieuws Slovenië voorjaar 2020
Huttopia voor een heerlijk kampeergevoel
Het Noorderlicht spotten
Met de kids het water op! Waar moet je aan denken?
Fietsen met het hele gezin? Dit zijn de mooiste fietsroutes in Nederland
Op vakantie met kleine kinderen, zó pak je koffers in!
Winter in het Zwarte Woud
Vakantiekriebels
Op vakantie met de kleine, voorkom chaos en denk hieraan!

Bronvermelding

lijn vadersenmoeders

BabyBaby