Een huis kopen als jonge ouders? Vergeet deze vijf zaken niet!

Een huis kopen als jonge ouders? Vergeet deze vijf zaken niet!

Of het nu je eerste is, of je derde: een huis kopen is altijd spannend. En een huis kopen met kinderen? Dat is nóg spannender! Want je nieuwe huis moet letterlijk klaar zijn voor de toekomst. En niet alleen je huis. Ook je hypotheek en verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Dus heb je kinderen en zoek je een nieuw koophuis? Dan moet je deze vijf zaken zeker niet vergeten!

1. Bedenk welke hypotheekvorm bij jou past

Natuurlijk ben je op zoek naar een huis dat bij jou past. Maar minstens zo belangrijk: een hypotheek die bij jou past! De ene hypotheek is de andere niet. Welke bij jou past? Dat hangt af van jouw situatie, je voorkeuren en je toekomstplannen. Heb je al eens eerder een huis gekocht, of is dit je eerste koophuis? Wil je elk jaar hetzelfde maandbedrag betalen? Of betaal je liever de eerste jaren iets meer, en daarna steeds minder?

lijn vadersenmoeders
Een huis kopen als jonge ouders? Vergeet deze vijf zaken niet!
lijn vadersenmoeders

2. Bereken je maximale hypotheek

Een huis kopen kost geld. Kinderen kosten ook geld. Die twee wil je zo goed mogelijk combineren. Een fijn huis en toch genoeg overhouden voor de kinderopvang, sport of vakanties. Zet daarom eerst je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Bedenk ook of jij of je partner in de toekomst minder wil gaan werken. Dat betekent minder inkomen. Alle inkomsten en uitgaven op een rij? Dan kun je je maximale hypotheek berekenen. Je ziet dan meteen welke maandlasten daarbij horen. Passen die bij jouw inkomsten en uitgaven?

3. Maak een lijstje met woonwensen

Als je eenmaal weet welke hypotheek bij jou past, en wat je kunt én wilt betalen, dan is het tijd om een lijstje met woonwensen op te stellen. Want met zo’n lijst maak je de huizenjacht een stuk makkelijker. Zo weet je waar je op moet letten. Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

  • Hoeveel slaapkamers heeft het?
  • Is er een tuin?
  • Is er voldoende opbergruimte voor de kinderwagen, speelgoed enzovoort?
  • Hoe kindvriendelijk is de wijk? Zijn er speeltuinen in de buurt, of juist drukke wegen?
  • Zijn er genoeg scholen en sportclubs in de buurt?

4. Bescherm je gezin met een overlijdensrisicoverzekering

Je kinderen wil je altijd beschermen. Ook als jij er niet meer bent. Daar denk je misschien liever niet over na, maar het is wél belangrijk. Een van de manieren om jouw kinderen te beschermen is met een overlijdensrisicoverzekering. Niet voor niets is deze verzekering vaak verplicht als je een hypotheek afsluit. Want een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als jij (of je partner) overlijdt. Daarmee kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden afgelost. Zo weet de bank zeker dat de lening wordt terugbetaald. En, een geruststellende gedachte: jouw gezin hoeft niet te verhuizen.

5. Betrek de kinderen bij de verhuizing

Heb je je droomhuis gevonden? Leuk, en heel spannend! Zéker voor de kinderen. Bereid ze daarom goed voor op de verhuizing. Dat kan op allerlei manieren:

  • Ga alvast samen het nieuwe huis en de nieuwe buurt verkennen.
  • Lees boekjes voor over verhuizen. Daar zijn er in de bibliotheek genoeg van te vinden.
  • Als je kind oud genoeg is, kun je samen verf en behang voor de kinderkamer uitzoeken.
  • Laat je kind zelf een doos inpakken met zijn of haar favoriete spulletjes.
Liefs Marion

Meer informatie

Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Een huis kopen als jonge ouders? Vergeet deze vijf zaken niet!
lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie