Hoezo ADHD?

Hoezo ADHD?ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een gedragsstoornis, die wordt gekenmerkt door (o.a.) te weinig concentratie en te veel beweeglijkheid. Een wetenschappelijke diagnose is er niet. ADHD zou een ‘aangeboren hersenaandoening’ zijn, ‘waarbij sprake is van een biochemische disbalans tussen neurotransmitters’. Zo’n disbalans is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Sterker nog, men heeft zelfs geen idee hoe een ‘normale balans’ eruit ziet…
Toch worden ADHD-‘patiënten’ behandeld met (zware) psychiatrische medicijnen, die juist dáár werken waar niet bewezen is dat er iets mis is, namelijk de hersenen. Op basis van het vermoeden dat ADHD een hersenaandoening is, wordt ADHD-‘medicatie’ voorgeschreven, met de verklaring: “Als de medicatie werkt, heb je ADHD. Zo niet, dan is er iets anders mis.” Maar … is dit ook zo?
Eén ding is wel duidelijk: onze omgeving is vol leuke en minder leuke afleiding (‘prikkels’) en het hangt er maar net van af hoe je hiermee omgaat. Hoe (hoog)­gevoelig ben je hiervoor? De term ‘hooggevoeligheid’ is niet alleen gerelateerd aan wat nu ‘nieuwetijdskinderen’ wordt genoemd. Er zijn altijd gevoelige kinderen geweest (twintig, dertig, veertig jaar geleden en daarvoor ook al) en deze kinderen werden toen simpelweg ‘druk’ genoemd.
Hooggevoeligheid heeft alles te maken met de manier van informatie verwerken, in combinatie met omgevingsinvloeden (externe factoren). Ben je in staat om nieuwe kennis op te nemen, zonder je te laten afleiden door alles om je heen? Ben je meer rationeel (linkerhersenhelft) of meer intuïtief (rechterhersenhelft) ingesteld? Hooggevoeligheid is vaak erfelijk, maar ADHD is geen erfelijke aandoening!

ADHD-gedrag bij deze hoogsensitieve kinderen wordt vooral veroorzaakt doordat zij hun omgeving haarfijn aanvoelen, sterker nog, niets ontsnapt aan hun aandacht … Dat geeft een boel drukte ‘in het hoofd’ en daaruit voortvloeiend (erg) druk gedrag.
Maar … niet ieder hoogsensitief kind vertoont ADHD-gedrag en niet ieder kind dat ADHD-gedrag vertoont, is hoogsensitief.
In Hoezo ADHD? wordt op al deze aspecten dieper ingegaan en worden alternatieven geboden voor ADHD-medicatie, zoals de 52 Tips van de week, waarmee je je kind zelf kunt begeleiden en samen kunt leren omgaan met ADHD.

Onze mening

Veel mensen denken dat kinderen met ADHD hyperactief zijn, maar ook opvallend rustig kan een kenmerk zijn, tezamen met andere kenmerken. Maar is er wel zo veel over ADHD bekend, dat medicatie kan worden voorgeschreven? Volgens dit boek werken de voorgeschreven medicijnen daar waar helemaal niet is bewezen dat het misgaat…
Ligt het aan de kinderen? Of ligt het aan de omgeving? Een stelling die je steeds vaker hoort… Moeten de kinderen zich gaan aanpassen aan de maatschappij of wordt het misschien eens tijd dat de maatschappij zich gaat aanpassen aan deze kinderen…!
Dit boek gaat op deze vraag dieper in… en dat maakt het juist zo interessant! Een boek vol alternatieven voor ADHD-medicatie…! Snel lezen, want met de inhoud van dit boek kunnen heel wat kinderen en ouders hun voordeel mee doen!

Specificaties

Titel Hoezo Adhd?
Uitgeverij Uitgeverij Schors
Auteur Nathalie Kriek
Illustrator
Aantal pagina’s 304
Prijs 14,90 euro
ISBN 9789063788858
Bestel direct Bol.com

Meer informatie

Bekijk de besprekingen van andere boeken voor volwassenen
Meer boeken over ADHD
Meer boeken over stoornissen
ADHD, wat is dat?

Geef een reactie