Hoe vind je je kind terug?

Hoe vind je je kind terug?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar niemand raakt met opzet zijn kind kwijt. Het is goed je te realiseren dat het ons allemaal kan overkomen. Het ene moment loopt hij nog lief naast je en het volgende moment is hij verdwenen. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid: Je bent je kindje kwijt. Waar is hij?

Ik zie hem niet meer…

Ik ben Rocco ooit één keer kwijtgeraakt, hij was toen net twee jaar en het was niet eens tijdens een dagje uit. Het gebeurde in het winkelcentrum, waar ik altijd mijn dagelijkse boodschappen doe. Ik sta bij de kassa en ik laat Rocco even los om te kunnen betalen en de boodschappen in mijn tas te stoppen. Ineens rent hij weg. Zomaar. Ik pak snel mijn wisselgeld, gooi mijn boodschappen in mijn tas en ren achter hem aan. Als ik echter – slechts een paar tellen later – buiten sta en om mij heen kijk, is Rocco in geen velden of wegen meer te bekennen. Hoe hij zo snel is weggekomen, geen idee, maar ik zie hem in ieder geval nergens meer. Jammer dat hij niet zo’n felgekleurde jack van Engelbert Strauss aanhad, want dan had ik hem vast en zeker nog ergens weg zien rennen. Nu zag ik hem nergens meer.

Bij de kaasafdeling

Met mijn hart in mijn keel ren ik door het winkelcentrum terwijl ik zijn naam roep. Nergens kom ik hem tegen. Dan bedenk ik ineens dat ik – toen we nog thuis waren – met hem had gesproken over de supermarkt. Ik ren de supermarkt binnen, vlieg door alle paden en uiteindelijk vind ik hem – met een kinderkarretje – bij de kaasafdeling. Van geen kwaad bewust zegt hij: ‘Mama, ik ben alvast kaas voor je aan het halen.’
Daar kun je niet boos om worden, maar ik ben in dat laatste kwartier wel 20 jaar ouder geworden.

Hoe vind je je kind terug?

Watervlug

Kinderen zijn zo vlug. Je hoeft je maar heel even om te draaien en naar iets anders te kijken en weg zijn ze. Zeker als het druk om je heen is, wordt het nog een behoorlijke uitdaging om je kindje weer terug te vinden. Als je op stap gaat naar een attractiepark, dierentuin of festival, zorg er dan op z’n minst voor dat je kindje opvallende kleding draagt.

Hoe vind je je kind terug?

Tips

Naast opvallende kleding is het handig je kindje een polsbandje om te doen met jouw naam en telefoonnummer, of een naamketting geven, of een sticker met al je gegevens op zijn rug plakken of met een watervaste stift je nummer op zijn arm schrijven. Natuurlijk zijn deze gegevens noodzakelijk om jullie weer bij elkaar te brengen, maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je hem – het liefst continu – goed in de gaten blijft houden.
Maar mocht je hem onverhoopt toch even uit het oog verliezen, raak niet in paniek. Probeer logisch na te denken en zoek zoveel mogelijk op ooghoogte van je kind. Probeer te bedenken hoe hij denkt en als je hem niet kunt vinden, schakel dan zo snel mogelijk hulptroepen in.

Je kindje weer gevonden? Wees niet boos op hem maar wees blij hem weer te zien en troost je kindje, indien nodig.

Meer informatie

Meer leuke weetjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Engelbert Strauss.

BabyBaby