Het vliegende schaap

Het vliegende schaapHet ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht

Georgette ( Sjors’) is een eigenwijs schaapje dat op tragische wijze haar moeder verliest. Wanneer de kudde haar de rug toekeert, sluit ze vriendschap met Pulletje, een eend met veel praatjes, en Gallus, een haan met hoogtevrees. Na veel spannende verwikkelingen worden zij de bemanning’ van de allereerste ballonvaart. Het verhaal speelt in het Frankrijk van Lodewijk XVI, en de levens van de dieren zijn verweven met die van Joseph en Etienne Montgolfier, de uitvinders van de luchtballon. Een klassiek verhaal met grote thema’s in een wervelende maar vooral ook humorvolle verpakking.

Daphne Deckers is schrijfster, columniste en tv-presentatrice. Naast een hele reeks boeken heeft zij comedyscenario’s geschreven en toneelstukken naar het Nederlands vertaald. Haar kinderboek De Matroos in de doos was ook te zien als musical, uitgevoerd door Theater Terra. Marijn in de woestijn, het vervolg, was getipt door de Nederlandse Kinderjury. Voor het schrijven van Het vliegende schaap pleegde ze veel research. Ze baseerde haar verhaal op waargebeurde feiten: Joseph en Étienne Montgolfier, zonen van een grote en rijke papierfabrikant, waren de uitvinders van de luchtballon. Bij de allereerste officiële demonstratie op paleis Versailles, op 19 september 1783, bestond de ‘bemanning’ van de ballon uit een schaap, een eend en een haan. Daphne schreef een klassiek verhaal met grote thema’s in een wervelende maar vooral ook humoristische stijl.

Zomaar een passage

Met een onbestemd gevoel in haar buik volgde Sjors de eend naar de achterkant van de houten schuur. Het was er zo donker dat Sjors haar eigen poten nauwelijks nog kon zien, maar Pulletje leek precies te te weten waar hij moest zijn.
Op een onopvallende plek tussen een stapel kratten en een oud karrenwiel bleef hij plotseling staan en zei: ‘We zijn er.’ Met zijn ene vleugel boog hij het onkruid een stukje opzij en hij gebaarde naar de houten achterwand. ‘Daar.’
Sjors kneep haar ogen samen. ‘Waar?’

Onze mening

Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal omtrent de uitvinding van de luchtballon. De eerste bemanning bestond uit een schaap, een eend en een haan. Dit heeft Daphne geïnspireerd dit leuke boek te schrijven. Lekker dik, dus veel leesplezier. Heerlijk om uit voor te lezen of veel leesplezier voor de meer geoefende lezer (8+).

Specificaties

Titel Het vliegende schaap
Uitgeverij Uitgeverij Moon
Auteur Daphne Deckers
Illustrator Annet Schaap
Aantal pagina’s 240
Prijs 17,50 euro
ISBN 9789048822126
Bestel direct Bol.com

Meer informatie

Bekijk de besprekingen van andere kinderboeken
Meer kinderboeken met dieren in de hoofdrol
Meer kinderboeken over schapen
Meer kinderboeken over vliegen en vliegtuigen
Meer kinderboeken over honden
Songteksten van de leukste dierenliedjes

BabyBaby

Geef een reactie