Het Klokhuis over Vrijheid

Het Klokhuis over Vrijheid

Zo’n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de 4 vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

De 4 vrijheden

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen. 

Vanaf 14 april op Hetklokhuis.nl.

Het Klokhuis over Vrijheid

Angst

In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht Vrij (zijn) van Angst, je hebt recht op een veilig leven.Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen Obada die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij 6 jaar was. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.

Meningsuiting

In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hijgaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Nederlandse militairen als majoor Dennis vechten mee voor de vrijheid van meningsuiting van andere mensen in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan. In één van de sketches heeft Bezorgde Ouders Nederland tips voor als je kind last heeft van een eigen mening.

lijn vadersenmoeders
Vrijheid
13,99 euro
Vrijheid
17,50 euro
Vrijheid
15 euro
Vrijheid
22,50 euro
lijn vadersenmoeders

Armoede

In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht Vrij (zijn) van Armoede, je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin in Irak moest vluchten voor IS-terroristen. Ze leefden maandenlang in een tentenkamp zonder elektriciteit en stroom, en met nauwelijks eten. In één van de sketches laat de Ober tijdens de Wereldkeukenweek zien dat niet iedereen op de wereld even luxe eet.

lijn vadersenmoeders
lijn vadersenmoeders

Geloof

In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe…in Nederland mag je geloven wat je wilt.Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha bezoekt het vroegere concentratiekamp Vught, waar mensen tijdens de oorlog werden opgesloten als straf om hun geloof. In één van de sketches bedenken de kinderen in het ruimteschip hun eigen geloof. 

Liefs Marion

Extra informatie

Nationale Kinderherdenking 4 mei: 3 eigentijdse alternatieven
Herinneringen maak je samen
42% thuiswerkers kleedt zich anders dan op normale werkdag
Je huis veranderen in een Escape Room
Meer leuk TV-nieuws!
Agent Binky: Huisdieren van het Universum
Nieuw online platform van Studio 100

Bronvermelding

© Het klokhuis

lijn vadersenmoeders

BabyBaby