Harde buiken, wat vertellen ze je?

Harde buiken, iedere zwangere vrouw kan er van alles over vertellen. Zoals de naam al aangeeft voelt je buik letterlijk hard aan. Je krijgt een ‘harde ’buik. Het is soms geen pretje en wijst erop dat je misschien wat rustiger aan moet doen. Wat zijn nou eigenlijk harde buiken, wat kun je eraan doen en heeft het verdere gevolgen voor je lichaam?

De oorzaak van harde buiken

Harde buiken worden veroorzaakt door de baarmoeder. De baarmoeder zit met banden vast aan het bekkenbot. Wanneer je wat druk bent of stress ervaart heeft dat tot gevolg dat er extra druk op de banden komt te staan en je baarmoeder hard wordt. Dit is vrij normaal en hoort bij een zwangerschap. Het komt veel voor en iedere zwangere vrouw zal er last van hebben. Het is ook niet iets om je zorgen over te maken. Harde buiken kunnen een aantal oorzaken hebben vooral in het laatste stadium van de zwangerschap zal de baarmoeder alvast beginnen met het oefenen voor de bevalling. De baarmoeder rekt zich zo nu en dan op wat voor spanning zorgt op de bekkenbanden.

De volgende oorzaken kunnen ook voor harde buiken zorgen:

Bij een volle blaas
Door een orgasme
Wanneer je gaat bukken of vrij plotseling opstaat (snelle beweging)
Door de bewegingen van de baby (schoppen) of een groeispurt.
Stress

Harde buiken, wat vertellen ze je?

Hoe voelen harde buiken

Tja, en hoe voelen die harde buiken dan aan? Je kunt het vergelijken met een soort gespannen gevoel in je buik, alsof er een harde bal in je buik zit. Anderen vinden het aanvoelen als een onprettige kramp, die ongeveer een minuut en soms langer aanhoudt. Het gevoel begint vaak bovenin je buik en trekt vervolgens naar beneden en de spanning zal dan wegtrekken. Het klinkt allemaal erger dan het is en het kan geen kwaad. Het is hoogstens oncomfortabel, maar een harde buik hoort niet pijnlijk te zijn. Harde buiken kun je al vanaf het begin van het tweede trimester krijgen, maar meestal komen ze voor vanaf de 24e week.

Wat vertellen harde buiken?

Harde buiken vertellen je dat ze bezig zijn met het voorbereidende werk op de bevalling. Ze zijn in principe onschuldig voor zowel jou als je baby. Harde buiken kunnen je ook vertellen dat het een teken van je lichaam is, je zult het wat rustiger aan moeten doen. Helemaal wanneer je harde buiken telkens terugkeren na een drukke dag. Luister goed naar je lichaam en probeer eventueel een stapje terug te doen.

Tips bij harde buiken

Heb je veel last van harde buiken? Met deze tips kun je het gevoel wat verlichten.

  1. Ga op je linkerzij liggen, dit zorgt voor een goede doorbloeding en maak er meteen een dutje van.
  2. Neem warm bad, warme douche of een warme kruik. Dat laatste is vooral ‘s nachts erg prettig.
  3. Ga ontspannen, lees bijvoorbeeld een boek, maak een wandeling of kijk een film of serie.
  4. Niet al te sexy: maar draag steunondergoed. Dit geeft je baarmoeder meer steun.
  5. Wellicht volg je een zwangerschapscursus? Dan heb je vast al ademhalingsoefeningen gehad. Ook deze kunnen nu al heel goed van pas komen.

Harde buiken of voorweeën?

Ben je voor de eerste keer zwanger en krijg je plotseling een ‘harde’ buik? Schik niet, het zijn nog geen weeën. Sommige vrouwen denken dat de harde buiken die je voelt (voor) weeën zijn. Onthoudt: harde buiken zijn niet pijnlijk, maar (voor) weeën wel. Nader je het einde van de zwangerschap dan ga je merken dat je meer last gaat krijgen van harde buiken en uiteindelijk veranderen ze in (voor) weeën.

Wanneer bel je de verloskundige?

Houden je harde buiken aan, terwijl je toch ontspannen bent en geen stress ervaart? Neem dan toch contact op met je verloskundige. Helemaal als er bloed- of vruchtwaterverlies is, je pijn hebt bij het plassen of de harde buiken als pijnlijk ervaart.

Tip: draag een buikband

Heb je veel last van rugpijn? Ervaar je je harde buik als ongemakkelijk? Draag dan een buikband. Een buikband is voor iedere zwangere vrouw aan te raden, het verlicht de zwangerschapsperiode enorm.

liefs sandra

Extra informatie

Wat stop je allemaal in je vluchttas voor de bevalling?
De bevalling begint
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
Het derde trimester van de zwangerschap
Het tweede trimester van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby