Geldzorgen onder scholieren

Geldzorgen onder scholierenEen op de vijf scholieren op het voortgezet onderwijs heeft het thuis financieel moeilijk. Dit blijkt uit het Nibud-Scholierenonderzoek, waarin voor Nationaal Fonds Kinderhulp enkele vragen over armoede hebben meegelopen. Ruim 85.000 kinderen in Nederland merken dat hun ouders zich zorgen maken over financiën. Ze merken dit doordat er thuis veel over geld wordt gepraat, er geen geld is voor leuke dingen of doordat er thuis ruzie is over geld. Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp: “Deze onderzoekscijfers laten opnieuw zien dat armoede een grote impact heeft op kinderen. Het is schokkend dat zoveel kinderen thuis geldzorgen ervaren. Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn en niet gebukt gaan onder de financiële problemen van hun ouders.

Geld lenen voor schoolspullen

Bijna de helft van de scholieren (48%) geeft bovendien aan dat zij klasgenoten hebben die het thuis niet breed hebben. Vooral oudere scholieren krijgen oog voor de slechte financiële situatie van hun klasgenoten. Scholieren die het thuis financieel moeilijk hebben, komen vaker geld tekort (54%). Net als leeftijdsgenootjes lenen ze wel eens geld van ouders of vrienden, maar voor andere doelen. Ze lenen vaker geld voor noodzakelijke dingen zoals kleding en schoolspullen.

“Kinderen die het thuis financieel moeilijk hebben, worden vaak buitengesloten of kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes. Kinderhulp vindt dit onacceptabel en zet zich daarom al jaren in om deze kinderen te ondersteunen. Dit doen we op het gebied van onderwijs maar ook als het gaat om ontspanning en simpele dingen zoals een nieuwe fiets of een verjaardagscadeautje.”, aldus Jan Wezendonk.

Lastige geldzaken

Een groot deel van de scholieren die het thuis financieel moeilijk hebben, vindt het op orde brengen van geldzaken lastig (71%). Pijnlijk is het feit dat zij van hun ouders minder uitleg krijgen over omgaan met geld dan andere scholieren. Toch zien de meeste scholieren de toekomst niet zo somber in. 88% verwacht rond hun vijfendertigste hetzelfde of meer te gaan verdienen dan klasgenoten.

Over Nibud-Scholierenonderzoek

Het Nibud-Scholierenonderzoek 2016 is het dertiende onderzoek in de reeks van Scholierenonderzoeken die het Nibud sinds 1984 heeft gehouden. Van maart 2016 tot mei 2016 hebben 3479 scholieren een online vragenlijst ingevuld. De respondenten zijn herwogen naar geslacht, leeftijd en provincie zodat het onderzoek een representatieve weergave geeft van scholieren op het vmbo, havo en vwo in Nederland.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ING Nederland. En voor het Nationaal Fonds Kinderhulp zijn extra vragen meegelopen.

Over Nationaal Fonds Kinderhulp

Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Bijvoorbeeld door een tweedehands fiets, contributie voor de sportclub, een weekje kamperen of zwemles mogelijk te maken. Meer informatie: www.kinderhulp.nl.

Meer informatie

Meer tips en weetjes
Meer blogs over geldzaken

Bronvermelding

Tekst: Nationaal Fonds Kinderhulp

BabyBaby

Geef een reactie