Familiefilm Toen mijn vader een struik werd

Familiefilm Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werd is een eigenzinnig vertelling van de veel bekroonde schrijfster Joke van Leeuwen die ons mee neemt in de wereld van een tienjarig meisje dat moet vluchten voor de oorlog in haar land.

Synopsis

Toda (10) woont samen met haar vader boven hun eigen bakkerij. Haar moeder kent ze eigenlijk niet omdat ze al zo lang in een ander land woont. Op een dag vertelt haar vader dat er gevechten zijn uitgebroken in het Zuiden. Hij moet daar heen om het land te verdedigen. Gelukkig heeft hij het handboek ‘Wat Elke Soldaat Moet Weten’. Daarin staat hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik zodat de vijand hem niet herkent.

Toda blijft achter met haar oma en even lijkt alles weer bijna zijn gewone gang te gaan. Maar op een nacht wordt Toda wakker van explosies en schietgeluiden. In hun stadje is het nu ook niet langer veilig. Ze moet naar haar moeder in het buurland waar geen oorlog is. In een een bus vol kinderen die ook moeten vluchten komt er een jongetje naast haar zitten die zichzelf voorstelt als Killer Joe, maar die Toda Plakkie noemt omdat hij aldoor bij haar in de buurt blijft. Hij wordt haar reisgezel en vriend.

Familiefilm Toen mijn vader een struik werd

Toda ontmoet op haar reis wonderlijke, enge en aardige mensen: moeders die haar aldoor dank u wel willen horen zeggen, een Generaal en zijn vrouw in een groot kasteel die haar bij zich willen houden maar die haar uiteindelijk toch verder helpen en in een bos komt ze een aardige manke commandant tegen die niet kan commanderen. Door die ontmoetingen ontdekt Toda dat ze moediger is dan ze dacht en durft ze steeds meer op zichzelf te vertrouwen. En als ze zich ‘s nachts alleen voelt kijkt ze naar de maan terwijl ze bedenkt dat haar moeder die ook kan zien. Ze is nu vastbesloten de grens over te gaan en haar moeder te vinden.

Familiefilm Toen mijn vader een struik werd

Uiteindelijk bereikt ze samen met Plakkie een grote stad waar ze meegenomen worden door twee politieagenten die een vreemde taal spreken. Tot hun grote blijdschap blijken ze in het buurland te zijn aangekomen. Maar Toda ontdekt dat ze het adres van haar moeder tijdens de reis kwijt is geraakt. En wie geen familie heeft in het nieuwe land wordt terug gestuurd. Daar legt ze zich niet bij neer en ze verzint een plan om achter haar moeders adres te komen. Terwijl ze brieven in brievenbussen stopt waarin ze vraagt of iemand weet waar haar moeder woont wordt ze betrapt door een politieagent die denkt dat ze de brieven steelt. Op het bureau legt Toda uit wat er aan de hand is. En dat helpt, want dan staat daar
opeens haar moeder.

Toen mijn vader een struik werd, draait vanaf 22 maart 2017 in de bioscoop.

– Grand Prix gewonnen op het Montréal International Children’s Film Festival (FIFEM)
– de Juryprijs van het Internationale Kinderfilmfestival in Zagreb
– de Juryprijs EN de Publieksprijs op Het Jeugdfilmfestival in België

Trailer

Extra informatie

Lees meer leuke tips om te gaan zien
Lees bioscooptips!

Familiefilm Toen mijn vader een struik werd

BabyBaby

Geef een reactie