Ervaringsverslag Musical Vals

Musical ValsOp uitnodiging van DommelGraaf Theaterproducties waren we aanwezig op de première van de nieuwe thrillermusical Vals, gebaseerd op de gelijknamige Young Adult-bestseller van Mel Wallis de Vries. De voorstelling is voor 12 jaar en ouder en is op 21 oktober 2016 in première gegaan in Theater De Flint in Amersfoort. De voorstelling is te zien tot en met februari 2017, in de Nederlandse theaters.

Het verhaal heeft je direct in zijn greep, wanneer er bij aanvang van de voorstelling een flink hard geweerschoot te horen is en de paniek op het podium voelbaar is. Het valt mij snel op dat er goed wordt geacteerd in deze musical. In veel gevallen ligt bij een musical de nadruk op zang en muziek en minder op acteerprestaties. Dat is bij deze musical, zeker niet het geval. De dames (en heer) weten het verhaal goed over te brengen. De scenes worden vlot gespeeld, waardoor er een mooi, spannend en strak geheel ontstaat. De muziek is weer een ander verhaal. Wat mij betreft had de muziek ‘meer gelaagd’ mogen zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het allemaal wat vlak blijft en er niet een diversiteit aan – of uitgesproken – melodieën zijn, waardoor je wat minder snel geraakt wordt door de muziek. Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat er slecht wordt gezongen, integendeel. De zang is van prima kwaliteit, het viel me alleen op dat er weinig muziek blijft nazingen in je hoofd, wanneer de voorstelling is afgelopen. Dat had dus wat mij betreft, wat uitgesprokener gemogen.

Het doet echter niets af aan het feit dat het een spannende voorstelling is, waarin – ik kan het niet genoeg zeggen – goed acteerwerk wordt neergezet. Je wordt als bezoeker vanaf het begin het verhaal ingezogen. De spanningsboog ligt hoog en de speler weten dit, door het strakke acteerwerk, tot het einde ook hoog te houden.

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Dat is niet voor niets. Er is wat grof taalgebruik te horen, de scenes hebben zo nu en dan een erotisch thema, maar vooral de spanning loopt hoog op. Mijn zoon (12 jaar) kwam soms verdacht dicht tegen mij aan zitten.
We hebben echter met elkaar genoten van de voorstelling en willen de crew hierbij feliciteren met dit mooie resultaat.

Musical Vals

Vals

Vals gaat over een groepje vriendinnen in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Ze doen er eerst een beetje lacherig over, maar dan verdwijnt een van de vriendinnen opeens na een ruzie. De overgebleven meiden zijn bezorgd, maar denken dat hun vriendin naar huis is gegaan. Als er daarna nog iemand verdwijnt en ze bloedsporen vinden in de sneeuw, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Door het slechte weer kunnen ze geen kant op en de sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten ze eigenlijk wel alles van elkaar?

De spannende thrillermusical Vals is vanaf oktober live te zien in het theater, gemaakt door het team van BOY 7 Live on stage. In Vals zijn onder anderen Priscilla Knetemann, Rianne Peterson, Vivian Panka en Stef Pits te zien. Tickets voor Vals zijn vanaf mei verkrijgbaar bij de Nederlandse theaters. Kijk voor alle speeldata en locaties op www.valsthrillermusical.nl.

De muziek en regie van Vals zijn van Fons Merkies. De voorstelling wordt geproduceerd door DommelGraaf Theaterproducties en Michiel Morssinkhof.

Musical Vals

De spelers

Musical ValsPriscilla Knetemann
Priscilla was vijf seizoenen lang in Spangas te zien als Charley Bogaerts. Daarnaast speelde ze onder andere in de tv series Gooische Vrouwen, De Coassistent, Danni Lowinski en Bureau Raampoort en de films Afblijven, Gooische Vrouwen 1 & 2 en Spangas in Actie. In het theater was Priscilla eerder te zien in de musical The Sound of Music.


Musical ValsPatricia van Haastrecht
Patricia van Haastrecht studeerde aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater en volgde Complete Vocal Technique aan het complete vocal institute in kopenhagen. In het theater was Patricia te zien in VIVO, ErotiqueRobin, Snip & Snap – Ja dit is revue, M-lab Pitch, Voor je ’t weet en Ordinary Days. Daarnaast is ze een van de vaste performers van Edelwise in Amsterdam. In 2010 ontving Patricia de Jos Brink Genesius Penning.


Musical ValsRianne Peterson
Rianne studeert musicaltheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten en speelt in Vals haar eerste grote rol.


Musical ValsVivian Panka
Vivian studeert muziektheater aan Codarts Conservatorium Rotterdam en maakt haar debuut in Vals.


Musical ValsStef Pits
Stef studeerde aan de Frank Sanders’ Akademie voor Muzikaal Theater en maakt zijn debuut in Vals.


Meer informatie

Meer tips om te gaan doen
Bekijk de afspeellijst van de Thrillermusical Vals
Meer tips voor theatershows
Meer blogs over Vals

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: DommelGraaf Theaterproducties

Musical Vals


BabyBaby

Geef een reactie