Een sociaal leven in bijstand vrijwel onmogelijk

bijstand

Gezinnen met kinderen die van de bijstand rond moeten komen, hebben bijna geen geld voor sociale participatie. Een gezin met twee kinderen heeft per maand na aftrek van de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven zo’n vijf euro over voor kadootjes, sporten en uitgaan. Dit blijkt uit cijfers die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op een rij heeft gezet voor het Nibud Budgethandboek 2013. Het Nibud ziet dat er de afgelopen vijf jaar nog nooit zo weinig ruimte in het budget van bijstandsgerechtigden is geweest.
 

Maandelijks vijf euro voor sporten en verjaardagen

In 2008 had een gezin met 2 kinderen nog 7% (121 euro) van het totale budget over voor sociale participatie. Nu is dat 0,3% (5 euro). Dit betekent letterlijk, niet naar verjaardagen kunnen, geen geld om te sporten en de extra bijdragen voor schooluitstapjes niet kunnen betalen, of geen geld hebben voor andere onvermijdbare uitgaven. De bijstandsuitkering voor een stel met kinderen is even hoog als de uitkering voor een stel zonder kinderen (1256 euro). De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget. In de praktijk blijkt deze ruimte niet voldoende om de extra uitgaven mee te dekken. Een gezin zou volgens het Nibud minstens 244 euro per maand kwijt zijn aan sociale participatie. Op basis van onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar sociale participatie heeft het Nibud een pakket samengesteld waarmee een minimale deelname aan de maatschappij mogelijk is. In het Budgethandboek 2013 is precies te lezen welke uitgaven daar allemaal onder vallen.

Meer geld naar vaste lasten

Het Nibud ziet dat vooral de vaste lasten en de reserveringsuitgaven zijn gestegen de afgelopen vijf jaar. Hierdoor gaat bij een stel met twee kinderen nu bijna 45% van het inkomen op aan de vaste lasten, 35% aan huishoudelijke uitgaven en 20% aan de reserveringsuitgaven. Het Nibud wijt deze stijgingen aan de verhoging van het verplicht eigen risico bij de zorgverzekering en de hogere huur- en energiekosten.
Hieronder een tabel waarin de verhoudingen tussen de verschillende uitgavenposten voor de afgelopen vijf jaar op een rij zijn gezet.

lijn vadersenmoeders
bijstand
lijn vadersenmoeders

Zorgen bij het Nibud over de kinderen

Het aantal Nederlanders dat een minimuminkomen heeft groeit. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe zij rondkomen. Het Nibud ziet dat het moeilijk is, men moet goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en niet voor hoge extra kosten staan zoals een schuld. Daarnaast is het belangrijk dat zij door de gemeente goed worden ondersteund. In de meeste gemeenten is er individuele bijzondere bijstand of categoriale bijstand mogelijk. Dat bedrag is onder andere bedoeld voor sociale participatie. Het Nibud maakt zich vooral zorgen om de gezinnen met kinderen. Omdat niet mee kunnen doen in de maatschappij van grote invloed is op hun verdere leven. Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind 2012 op 325.000. Binnen deze groep gaat het om 37.000 gezinnen. Het huishoudboekje van een gezin met twee kinderen met een minimuminkomen ziet er als volgt uit:

Huishoudboekje van bijstandsgezin

bijstand

Al 30 jaar lang huishoudfinanciën in beeld

Het is voor de 30ste keer dat het Nibud het Budgethandboek uitgeeft. Het boek bevat unieke cijfers die inzicht geven in de huishoudfinanciën van Nederlanders. Het Nibud werkt met minimumvoorbeeldbegrotingen en referentiebedragen waardoor direct inzichtelijk wordt hoe continu veranderende regelingen van invloed zijn op ieders besteedbaar inkomen. Het Budgethandboek 2013 is daardoor een onmisbaar naslagwerk voor iedere professional die in zijn werk beslissingen neemt die van invloed zijn op de huishoudfinanciën.

Liefs Marion

Meer informatie

Zorgverzekering – Waar moet je op letten?
Meer interessante weetjes…!
6x simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen!
Met je gezin in armoede
Alles wat je krijgt, hoef je niet te kopen
Low budget baby – Veel uitzet voor weinig
80 Bezuinigingstips of bespaartips die werken
Low-budget doetips voor de vakantie!
Hiep Hiep Hoera! Gratis verjaardagscadeaus en slingers
Sparen – Wie plukt er eens het appeltje voor de dorst?
Meer blogs over armoede
Meer blogs over de bijstand
Meer blogs over het thema ‘low-budget’

Bronvermelding

Tekst: Nibud
Foto: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie