Doktersvis “Dory” van kannibaal naar vegetariër

Wereldwijd worden herbivore (plantenetende) vissen in aquaria gevoerd met visvoer met dierlijke ingrediënten. Dat moet toch anders kunnen dacht Diergaarde Blijdorp. De dierentuin ondernam actie en ontwikkelt nu een eigen, meer natuurlijk dieet voor de herbivore mariene vissen in het Oceanium. Alles gericht op het verbeteren van het welzijn van de dieren.

Ingrediënten visvoer

Het bestaande visvoer van mariene vissen verschilt sterk van het dieet van hun soortgenoten in het wild. In de hele wereld krijgen zij voer van voornamelijk dierlijke afkomst, zoals vismeel. De plantaardige ingrediënten in deze voeders zijn op land geteeld en niet in zee, denk aan mais, graan, soja- en andere bonen. Dat is best wel vreemd. Het vermoeden bestaat dat dit ‘onnatuurlijke’  voer de oorzaak is van verschillende visziekten. Een adequaat dieet zou verschillende visziekten als mariene kop- en lijnerosie op zijn minst kunnen onderdrukken. Daarom wordt er in het Oceanium een nieuw voer ontwikkeld.

100% vegan uit de zee

In dit nieuwe, natuurlijke, voer worden de dierlijke en landgeteelde producten weggelaten. Het bestaat alleen nog uit plantaardige producten uit de zee. Hiermee worden niet één maar meerdere stappen in de goede richting gezet. Door het gebruik van soja te vermijden wordt immers ook het Amazonegebied beschermd.

Doktervis "Dory" van kannibaal naar VEGETARIËR

Grazende vissen

De meeste herbivore vissen zijn ‘grazers’. Doktersvissen bijvoorbeeld (bekend als Dory uit de Disneyfilm) eten algen die groeien op de harde oppervlakte van riffen. Ook dit natuurlijke graasgedrag wordt in het Oceanium gestimuleerd. Het nieuwe visvoer wordt niet gebonden met de gangbare gelatine van dierlijke oorsprong maar met agar, gemaakt van rode en bruine wieren. In vloeibare vorm wordt dit uitgesmeerd over onze kunstkoralen. Zo hebben de vissen de kans hun natuurlijke graasgedrag te tonen. Voor de andere vissen in deze aquaria is het lastiger om hiervan mee te eten omdat hun bekken ongeschikt zijn om het voer los te schrapen of te trekken. Op deze manier kunnen alleen de herbivore vissen erbij. Nu kunnen ze langer grazen, zoals ze dat in de natuur ook doen.

In de koraaltunnel van het Oceanium zwemmen diverse herbivore vissen zoals doktersvissen, argusvissen, wimpelvissen en vleermuisvissen.

Liefs Marion

Meer informatie

Stuur je vraag in voor de Klokhuis Vragendag in het NEMO Science Museum
LEGO boxen aangewaaid op strand Scheveningen
Kakkerlakjes vliegen snel de winkel uit
Oh My Goody lanceert mamadagboek en planners
Speciale momenten vastleggen in en boek, hoe bijzonder

Bronvermelding

© foto: Diergaarde Blijdorp

lijn vadersenmoeders
BabyBaby