De voordelen van het dagelijks drinken van koffie

De voordelen van het dagelijks drinken van koffie

Nederlanders drinken graag koffie, maar ouders al helemaal. Na een zware nacht met weinig slaap is zo een bakkie troost ontzettend goed om de dag te kunnen overleven. Of koffie nou daadwerkelijk gezond is of niet, is een vraag dat onderzoekers en wetenschappers al jarenlang plaagt. Toch toont een wetenschappelijk onderzoek aan dat de consumptie van koffie, zoals Nespresso capsules, zeker gezond kan zijn.

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, wat kun je beter laten staan?

Remt Alzheimer

Koffie remt bijvoorbeeld Alzheimer. Het onderzoek heeft aangetoond dat er een verband tussen het drinken van koffie en een lagere kans op de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Dit komt doordat cafeïne samen met een ander bestanddeel van koffie reageert op het stofje in je lijf dat Alzheimer bestrijdt. Een kopje koffie drinken verkleint dus de kans op Alzheimer, maar er zijn zelfs geruchten dat koffie de ziekte kan genezen. Dit is (nog) niet bewezen door de wetenschap. Waar wel bewijs voor is, is dat koffie je geheugen kan vergroten. Door koffie kun je namelijk bepaalde herinneringen beter bewaren.

De voordelen van het dagelijks drinken van koffie

Parkinson

Koffie verkleint dus de kans op de ziekte van Alzheimer, maar het warme drankje heeft ditzelfde effect op de ziekte van Parkinson. Als je dagelijks koffie drinkt, dan zul je een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van Parkinson. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid cafeïne in koffie. De kans op de ziekte van Parkinson zal dalen naarmate meer koffie wordt gedronken.

Beschermende werking

Daarnaast heeft koffie een, dan wel klein, remmend effect op een aantal vormen van kanker. Vier koppen koffie per dag heeft bijvoorbeeld een beschermende werking tegen leverkanker, maar ook tegen de vorming van galstenen. Bovendien verkleint het de kans op blaas-, darm-, huid- en baarmoederhalskanker. De reden voor deze effecten van koffie is dat het drankje het insulinepeil in je lijf verlaagt, hierdoor kunnen tumoren en soortgelijke gezwellen minder goed groeien.

Mensen die dagelijks vier koppen koffie drinken hebben bovendien een kleinere kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2, dit is dan vergeleken met personen die nooit tot zelden koffie drinken. De verwachting van onderzoekers is dat dit komt doordat de anti-oxydant chlorogeenzuur in koffie ervoor zorgt dat de opname van glucose in de darmen vertraagd wordt.

Liefs Marion

Extra informatie

Love koffie
De gevaren van alcohol
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, wat kun je beter laten staan?
Hoe schoon is de lucht in jouw huis?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

#ad Deze blog betreft een samenwerking

lijn vadersenmoeders
BabyBaby