De gemakzucht van een puber

Marion Middendorp

Pubers zijn gemakzuchtig. In ieder geval die van mij wel. Als hij thuis komt, verandert mijn huis in één grote chaos. Overal liggen ineens tassen, schoenen, kledingstukken, fietssleutel, etensresten, lege glazen, noem maar op. Iedere dag opnieuw probeer ik hem daarop te wijzen en iedere dag opnieuw gebeurt het weer. En als ik er wat van zeg, krijg ik uiteraard de iedere-dag-terug-komende-snauw: ‘Ja, ik doe het zo.’ Pubers schijnen namelijk nooit iets ‘direct’ te kunnen doen, ze moeten altijd eerst iets afmaken. Wat is dat toch met ze? Als ik ’s avonds zeg: ‘Rocco, naar boven en tanden poetsen’, hoor ik altijd: ‘Ja, maar nog even eerst…’ of als ik zeg: ‘Rocco, je moet nu naar school’, ‘Ja mam, maar nog even…’ Er kan nooit iets gelijk gebeuren. Echt reuze irritant.
Aan de andere kant krijg ik ook vaak een glimlach op mijn lippen als hij spontaan naar mij toe komt, mij een dikke kus geeft en met zijn baard-in-de-keel-stem zegt: ‘Ik hou van je!’

Pubers zijn niet alleen gemakzuchtig, ze zijn ook nog eens ondoorgrondelijk. Althans, voor mij en die paar andere puberouders. Niet meer voor Lisa Damour. Zij schijnt het puberende meisjesbrein ontrafeld te hebben. Ze schrijft hierover in haar nieuwe boek ‘Het puberende meisjesbrein ontrafeld.’ We gaan deze maand op www.oudersenzo.nl drie bezoekers blij maken met dit boek, we doen er namelijk een bezoekersactie mee. Jammer dat ik een puberzoon heb, zijn brein is blijkbaar nog niet ontrafeld.

Bij iedere bezoekersactie denk ik na over de actie. Soms wordt het een ‘snelle mail & win actie’ en soms vind ik het leuk er een vraag aan te koppelen. Dit keer vond ik het een mooie gelegenheid om iets te weten te komen. Sinds een paar weken, maakt Rob namelijk vlogs voor ons. Hij test hierin speelgoed of gek fruit. Ik vind zijn vlogs grappig en oprecht, precies een afspiegeling van hoe hij in het dagelijkse leven is. Positief, chaotisch en puur. Ik vond echter de views wat achterblijven op onze verwachtingen. Aangezien Rob zelf (stief)vader is van onze puber en onze puber soms ook in de vlogs in beeld komt, leek het mij een mooie aanleiding jullie je mening te vragen over deze vlogs. Rob is er namelijk zonder enige ervaring ingedoken, dus feedback is altijd fijn. Daarom koppelde ik de vraag ‘Wat vinden jullie nou van de vlogs van Rob?’ aan de actievoorwaarden. En nee, je kunt echt niet alleen kans maken op dit boek als je jubelend bent over Rob. Juist met jullie kritiek en openhartige opmerkingen kunnen we de vlogs evalueren en kijken wat er te verbeteren is.

En die reacties kwamen. De een vindt Rob net zo onnavolgbaar als haar puberdochter (grappige reactie trouwens), de ander vindt Rob te populair en (gelukkig) zijn er ook mensen die hem in zijn vlogs fris en grappig vinden. Vanmorgen kwam er echter wel een heel vreemde reactie. Hierin stond letterlijk: ‘Zijn vlogs lezen lekker vlot. ’Huh? Over gemakzucht gesproken… bij sommige houdt het blijkbaar niet op na de puberteit.

Mijn puberzoon zou zeggen: ‘Het zijn fílmpjes, Einstein.’

Liefs Marion

Meer informatie

Ouders vinden praten over seks met hun pubers maar lastig

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

lijn vadersenmoeders

BabyBaby

Geef een reactie