Blinde kinderen kunnen Sinterklaas voelen

Blinde kinderen kunnen Sinterklaas voelen

Wat zou Sinterklaas voorstellen zonder zijn kenmerkende baard, mijter en staf? En Piet zonder zijn mooie pak? Het zijn juist deze visuele prikkels die ervoor zorgen dat wij Sint en Piet kunnen omschrijven met onze ogen dicht. Ze staan als het ware op ons netvlies gebrand. Maar wat nou als je door een visuele beperking nog nooit Sinterklaas hebt kunnen zien? Dan sta je als kind tijdens de feestdagen mooi aan de zijlijn. En daar is door de specialisten van Stichting Dedicon nu wat op bedacht.

Voelbare tekeningen

Speciaal voor kinderen die niet (goed) kunnen zien, zijn er reliëftekeningen van Sint en Piet ontwikkeld. Ook de cadeautjes, de zak, de staf en het paard zijn voelbaar gemaakt in een speciale tekeningenband. Die voelbare tekeningen helpen blinde en slechtziende kinderen te begrijpen hoe Sinterklaas eruit ziet zodat ze kunnen meepraten met hun leeftijdsgenootjes. Met de tekeningen wordt Sinterklaas een familiefeest voor echt iedereen.

Blinde kinderen kunnen Sinterklaas voelen

Zwelpapier

De vereenvoudigde tekeningen van Sint en Piet zijn voelbaar gemaakt op een speciaal soort zwelpapier. De zwarte inkt op het zwelpapier komt omhoog nadat de inkt is verwarmd in een speciaal oventje. Hierdoor worden de afbeelding en de brailletekst voelbaar.

De tekeningenband is op te vragen bij Stichting Dedicon.

Meer informatie

Meer leuke tips en weetjes

Bronvermelding

BabyBaby