Bereken je bevallingsdatum

Bereken je bevallingsdatum

Misschien loop je op dit moment nog gillend door de kamer met een positieve zwangerschapstest in je hand. Je bent zwanger! Yeah! Onwijs, van harte gefeliciteerd! Het is gelukt! Enne, wanneer ben je uitgerekend? Oh, je hebt nog geen flauw idee? Geeft niks, rekenen we het hier gewoon ter plekke even uit! Want dat is toch waarschijnlijk het eerste wat je wilt weten als je een positieve test in je handen houdt.

Een mooie richtlijn

De meeste zwangere vrouwen bevallen ergens tussen een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. De kans is dus groot dat dit bij jou ook gaat gebeuren. Dit is van drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. De kans dat het dus precies op die ene uitgerekende bevallingsdatum gaat gebeuren, is niet heel groot, maar het is wel een mooie richtlijn.

Uitrekenen bevallingsdatum

Om de juiste datum te kunnen berekenen zijn er twee dingen noodzakelijk om te weten:

Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?
Wat was de vermoedelijke conceptiedatum (dus de dag dat jullie hebben gevreeën).


Zelf berekenen

Vertrouw je niet op de pixels? Dan kun je het natuurlijk ook gewoon zelf uitrekenen. Dit doe je als volgt:

Neem de eerste dag van je laatste menstruatie
Tel daar 280 dagen (= veertig weken) bij op
Heb je een cyclus van 28 dagen? Dan heb je nu de uitgerekende datum!

Heb je echter een langere of kortere cyclus? Dan tel je er een dag bij op voor iedere dag dat je cyclus langer is dan 28 weken, of je trekt er een dag vanaf voor iedere dag dat je cyclus korter is dan 28 weken.

Bereken je bevallingsdatum

Verloskundige

Geen zin om het zelf uit te rekenen of je hebt niet alle informatie? Ook geen probleem, want bij de eerste de beste afspraak met de verloskundige of gynaecoloog gaat zij dit voor je doen. Heb je geen idee hoe lang je al zwanger bent, wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was en/of wanneer de conceptiedatum was? Ook dat is geen probleem. Er kan door de verloskundige een termijnecho worden gemaakt om de bevruchtingsdatum vast te stellen. De betrouwbaarheid van de bevallingsdatum is hoog, maar houd er rekening mee dat slechts 5% van de vrouwen exact op de uitgerekende datum gaat bevallen. Het gaat dus om een richtdatum en ergens rondom die datum zal jullie kindje geboren worden.

Wat doet een verloskundige?
De echo, een kijkje in je buik!

Afwijkingen

De uitgerekende datum is behoorlijk betrouwbaar bij een cyclus van 28 dagen, maar heb je toevallig een onregelmatige cyclus? Dan is de uitslag al iets minder betrouwbaar. Ook kan het gebruik van de pil of eisprong bevorderende middelen voor een afwijkende uitslag zorgen.

Ondanks dat maar weinig vrouwen op deze datum zullen bevallen, is deze datum toch belangrijk. Aan de hand van deze datum kan de verloskundige de groei van je baby in de gaten houden, maar ook de lengte van je zwangerschap. Een bevalling voor 37 weken brengt immers risico’s met zich mee, maar na 42 weken is er ook een verhoogde kans op complicaties.

En wat nu?

Zo, en nu je weet dat je zwanger bent en wanneer je ongeveer jullie kindje kunt verwachten, is het de hoogste tijd voor vervolgstappen! Heb je bijvoorbeeld de verloskundige al gebeld, de ziektekostenmaatschappij of een kraamzorgbureau? Misschien wil je wel meedoen met de inzamelingsactie van Moeder voor Moeders? Kortom, je krijgt het druk de komende tijd!

Liefs Marion

Extra informatie

Het eerste trimester van de zwangerschap
Wat doet een verloskundige?
De echo, een kijkje in je buik!
Hoe vertel je opa en oma het grote nieuws?
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
Het belang van foliumzuur
Boekbespreking – Mijn zwangerschap in vraag en antwoord
Elke dag dichterbij – Zwangerschapsdagboek
Oei, ik groei! / Negen maanden dagboek
Bakerpraatjes rondom de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders