ABC Voortgezet onderwijs

abc voortgezet onderwijsDagelijks gaan er bijna 1 miljoen jongens en meisjes naar een middelbare school. Niet alleen omdat het volgens de wet moet, maar ook omdat het merendeel van de ouders, docenten, leerlingen, onderwijskundigen en politici ervan overtuigd is dat een goede schoolopleiding leidt tot een goede vervolgopleiding, een goed betaalde baan en een beter en gelukkiger leven.

Maar wat doen al die leerlingen eigenlijk op school en met wie zijn ze daar? Wat leren ze er wel en wat leren ze er niet? Wat houden al die vakken en profielen eigenlijk in, wie staan daar voor de klas en waarom? Aan welke gevaren en invloeden staan de leerlingen bloot? Onder welk regime of aan de hand van welke methode krijgen ze onderwijs? Wie bedenken dat en met welk doel, wie ziet erop toe dat dat adequaat gebeurt?

De auteurs zijn niet alleen docenten, maar ook ouders. In die verschillende hoedanigheden proberen zij inzicht te krijgen en te geven in een variatie aan onderwijszaken van A tot Z, van alcohol tot zomerschool, van aardrijkskunde tot zij-instromer….

Op zijn best is deze zoektocht informatief, maakt hij dilemma’s zichtbaar of stelt gangbare praktijken ter discussie, veelal voorzien van een aanbeveling tot verandering en verbetering, dan wel een pleidooi voor het bestaande.
Soms zijn ze moralistisch en iets vaker nostalgisch, maar doorgaans nuchter; veelal speels, zo nu en dan streng en bestraffend, maar immer vrolijk en helder van toon en inhoud. Zij schuwen de sweeping statements niet, zijn vaak met opzet belerend, ongenuanceerd, tegenstrijdig, generaliserend, irritant, betweterig en provocerend, opdat het reacties en debat uitlokt.

Onderwijs leeft en beweegt in dit land, zoals het hoort. Onderwijs is te belangrijk om alleen aan politici en onderwijskundigen over te laten. Als betrokken gelegenheidsschrijvers willen zij iets bijdragen aan de discussie over ons onderwijs. Niets meer, niets minder.

Onze mening

En daar gaat je kind, van de veilige basisschool naar het voortgezet onderwijs. Een behoorlijke stap en je ziet je kind ineens een stuk ouder worden. Vaak al na een paar maanden op de middelbare school.
Het huidige voortgezet onderwijs is niet meer hetzelfde als toen jij nog op de middelbare zat. Ook het onderwijs is met de tijd mee gegaan. Natuurlijk zijn er verschillende ouderavonden waar je vragen kunt stellen, maar vaak is de tijd schaars en kunnen niet al je vragen worden beantwoord.
In dit boek vind je waarschijnlijk heel veel antwoorden. Zelfs op vragen die nog niet bij je zijn opgekomen. Alle onderwerpen staan overzichtelijk op alfabetische volgorde. Een prachtig naslagwerk voor iedere ouder met een kind op het voortgezet onderwijs.

Specificaties

Titel ABC Voortgezet onderwijs
Uitgeverij Scriptum
Auteur Jacqueline van Doggenaar en Michael Belderink
Illustrator
Aantal pagina’s 190
Prijs 16,00 euro
ISBN 9789463190275
Bestel direct Bol.com

Meer informatie

Bekijk de besprekingen van andere boeken voor volwassenen
Meer boeken over het onderwijs

Geef een reactie