55% van Nederlandse ouders vindt kinderopvang tijdens de zomer een uitdaging

De schoolvakanties staan weer voor de deur! Minimaal zes weken zijn de kinderen gezellig thuis en hebben ze alle vrijheid om de hele dag te doen wat ze willen. Leuk voor de kinderen maar een uitdaging voor de ouders. Want hoe zorg je voor goede opvang in deze periode? Uit onderzoek van Care.com[1] blijkt dat meer dan de helft (55%) van de ouders het een uitdaging vindt om opvang voor de kinderen te regelen tijdens de zomervakantie. .

Wie blijft er thuis?

Om op de kinderen te letten, zorgt 56% van de respondenten ervoor dat in ieder geval één van de ouders thuis blijft in de zomerweken. 20% geeft de zorg uit handen door kinderen op zomerkamp te laten gaan of door bijvoorbeeld hulp van opa’s en oma’s, vrienden, oppassen of buren in te schakelen. Ouders geven aan dat zij wel meer gesteund kunnen worden om de opvang voor de kinderen te organiseren. Zo vindt meer dan 60% het prettig als zij extra steun van de werkgever zouden krijgen, bijvoorbeeld door meer thuis te werken, het hebben van flexibele uren of meer vakantiedagen.

Het vinden van een goede oppas is niet gemakkelijk. Deze persoon moet naast beschikbaar ook betrouwbaar zijn en leuk om kunnen gaan met de kinderen. Care.com helpt ouders bij het vinden van een goede oppas die past bij het gezin zodat iedereen deze lange zomervakantie goed door komt. “Wanneer je een geschikte oppas hebt gevonden, kun je met het hele gezin genieten van een relaxte zomer!” aldus Julia Beck, ouderschap-expert Care.com Europe.

Tien tips voor leuke activiteiten tijdens de zomervakantie

De zomervakantie is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet als kinderen zich elke vijf minuten vervelen. Hoe kunnen ouders en oppassen zorgen dat kinderen vermaakt worden en actief blijven? Dé tip is om vooruit te plannen. Bedenk nu alvast dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de kinderen het naar hun zin hebben tijdens de vrije zomerweken. Hieronder tien tips ter inspiratie:

 • Pak een kaart van Nederland en onderstreep alle leuke plekken die je wilt zien
  Creëer zo de ultieme rondreis en misschien kunnen sommige plekken zelfs worden bezocht in de vakantie.
 • Maak een fotoboek of een familiejaarboek
  Verzamel alle foto’s en leuke verhalen van de dingen die jullie dat jaar hebben gedaan.
 • Maak een wandeling en maak een collage van natuurlijke objecten
  Verzamel mooie dingen die jullie vinden tijdens de wandeling. Dit kunnen bijvoorbeeld bladeren, bloemen of mooie veren zijn.
 • Maak een moestuin met kruiden en groenten
  Gebruik een stukje tuin waar de zon goed schijnt en plant hier mooie kruiden en groenten zodat de kinderen deze kunnen verbouwen en verzorgen.
 • Speel minigolf of maak je eigen course in de tuin
  Doe dit met dozen en andere materialen die je maar kunt bedenken. Maak de course zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt. Dit is afhankelijk van hoe oud of jong of hoe goed de kinderen zijn in minigolf.
 • Bak cup cakes en decoreer deze
  Gebruik voor de decoratie leuk en vrolijk decoratiemateriaal. Voor inspiratie zijn op het internet voldoende leuke ideeën te vinden.
 • Organiseer je eigen Olympische spelen
  Verzamel alle vrienden en doe verschillende sporten.
 • Maak een circus in je achtertuin waarbij kinderen zich kunnen verkleden als clowns en dieren
  Je kunt dit zo gek mogelijk maken, met zoveel schmink als je wilt!
 • Organiseer een chique high-tea party
  Laat de kinderen zich netjes kleden, schenk thee in mooie kopjes en eet mooie hapjes zoals bijvoorbeeld de cup cakes die de kinderen eerder hebben versierd.
 • Pak een saaie bruine papieren zak en vraag de kinderen wat ze er allemaal mee kunnen doen
  Je zult verbaasd zijn over de leuke ideeën waar ze allemaal mee komen.
Liefs Marion

Meer informatie

Meer interessante weetjes…!
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!

Bronvermelding

Foto: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie